Je li masaža u trudnoći dozvoljena jedno je od najčešćih pitanja s kojima se susrećemo.

Kratak odgovor je-da! Masaža u trudnoći nije samo dozvoljena, nego je i poželjna.

Čula sam da se masaža ne preporuča u prvom tromjesječju.”

Najčešći razlog izbjegavanja masaže u prvom tromjesečju trudnoće je strah od spontanog pobačaja. Gotovo 90 % pobačaja događaju se u prvih osam tjedana trudnoće. Činjenica je da do spontanog pobačaja dolazi zbog abnormalnosti embrija ili zbog raznih genitalnih i reproduktivnih anomalija trudnice. Masaža ne utječe i ne izaziva spontani pobačaj.

Kako masaža pomaže trudnicama?

Pomaže im kod bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od psihičkog i fizičkog umora. Masaža također pomaže i kod sprečavanja grčeva u nogama, te kod glavobolje i bolova u sinusima. Ženama koje muči nesanica, masaža može pomoći u opuštanju i smirenju. U zadnjim mjesecima trudnoće mnoge žene imaju problema s cirkulacijom, muče ih bolovi u leđima, pogotovo u donjem dijelu, javlja se oticanje nogu i stopala, te otežano kretanje kod čega masaža odlično pomaže.

Koja je razlika između klasične masaže i masaže za trudnice?

Najveća i najbitnija razlika je da masaža trudnice ne smije biti jaka i neugodna masaža. Terapeut se mora prilagoditi trudnici, pobrinuti se da je udobno smještena, opuštena i da joj pritisak odgovara. Kod masaže trudnica najbitnija je komunikacija između trudnice i terapeuta.

Što trebam napomenuti terapeutu prije masaže?

Prva i najbitnija stvar koju trebate napomenuti je rizična trudnoća. U rizičnoj trudnoći se masaža ne radi.

Napomenite terapeutu u kojem ste mjesecu trudnoće, koliko jak pritisak Vam odgovara i kakve probleme imate. Zapamtite da je terapeut tu zbog Vas. Naš je zadatak pobrinuti se da je Vama udobno i ugodno.

Kako se trudnice masiraju ako ne smiju leći na trbuh?

Trudnice se masiraju u ležećem položaju na boku. Po potrebi stavljamo jastučiće ili smotane ručnike pod glavu, noge, trbuh, grudi ili gdje trudnica osjeti potrebu. Kao i kod klasične masaže, dijelovi tijela koji se ne masiraju pokriveni su ručnikom.